Έρχεται τελικά το μωρό?














Το τελευταίο διάστημα διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα κοινές απορίες μιας μέλλουσας μαμάς. Οι περισσότερες, ειδικά οι πρωτότοκες, αναζητούν τα σημάδια για να επιβεβαιώσουν την έναρξη του τοκετού. Τι είναι οι ωδίνες, η «τάπα», σπάσανε όντως τα νερά?Για να νιώθετε ασφαλείς και να μην αγχώνεστε την τελευταία στιγμή, σας έχω συγκεντρώσει τα πρώιμα σημάδια του τοκετού που πρέπει να γνωρίζετε.   

Τραχηλική βλέννη

Λίγες ημέρες ή ώρες πριν την έναρξη του τοκετού, ενδεχομένως να παρατηρήσετε την έκκριση μιας ελαφρώς ροδόχροης ή με ραβδώσεις αίματος βλέννη. Η βλέννη αυτή αποτελεί το «πώμα» που φράζει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας. Μπλοκάρει το στόμιο του τραχήλου και εμποδίζει την είσοδο μικροβίων στην μήτρα. Όταν ο τράχηλος λεπταίνει και ανοίγει αυτή η βλέννα αποβάλλεται. Αυτή η έξοδος της βλέννας δε σημαίνει άμεση έναρξη τοκετού. Μπορεί να μεσολαβήσουν ημέρες μέχρι την έναρξη των συσπάσεων. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες και σε ορισμένες μάλιστα οι συσπάσεις ξεκινούν πριν την εκροή της βλέννας.

Ρήξη υμένων (έσπασαν τα νερά)

Ο αμνιακός σάκος είναι γεμάτος με υγρό που προστατεύει το έμβρυο κατά την διάρκεια της κύησης. Σπανιότερα στην αρχή ή συνήθως αργότερα στην διάρκεια του τοκετού, οι μεμβράνες του σάκου σπάνε και εξέρχεται αμνιακό υγρό. Όταν γίνει η ρήξη μπορεί να νιώσετε μικρή ποσότητα υγρού να βγαίνει σταδιακά από τον κόλπο ή το υγρό να είναι άφθονο και να βγαίνει με ορμή.Αν η ρήξη συμβεί στον ύπνο σας ή την ώρα που κάνετε ντους και έχετε αμφιβολίες, βάλτε μία καθαρή σερβιέτα και παρακολουθήστε να δείτε αν υπάρχει ροή.

Διαστολή τραχήλου και συσπάσεις

Όταν μιλάμε για διαστολή του τραχήλου ουσιαστικά εννοούμε  τις ρυθμικές συστολές της μήτρας που οδηγούν στη διαστολή του τραχήλου κατά 10 εκατοστά.Η καλύτερη προειδοποίηση για την έναρξη του τοκετού είναι η έναρξη των περιοδικών συσπάσεων.Στην αρχή, οι συστολές της μήτρας δεν είναι ιδιαίτερα έντονες και δεν έχουν συγκεκριμένη συχνότητα. Μοιάζουν κυρίως με τις κράμπες της εμμηνόρροιας ή με πόνους στη μέση. Σε αυτό το σημείο η μήτρα διαστέλλεται έως 3 εκατοστά και η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει από 8 έως 12 ώρες. Σταδιακά, ο πόνος γίνεται όλο και πιο δυνατός, άβολος και κάθε επεισόδιο διαρκεί περισσότερο. Οι συστολές επίσης αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνές. Η μήτρα διαστέλλεται από 4-7 εκατοστά και η διάρκεια κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες. . Κατά μέσο όρο, μία αληθινή σύσπαση διαρκεί από 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Το σύνηθες για την γυναίκα που γεννά είναι να ξεκινήσει με 4-6 συσπάσεις ανά ώρα κάθε 10-15’.

Ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές ανάσες και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας! Το πιο πιθανό είναι ότι γενάτε...  
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου